Go Back
“Fransk løgsuppe med karamelliserede løg og gratineret gruyère på sprøde brød”

Fransk løgsuppe

Fransk løgsuppe (Soupe à l’oignon gratinée) er ren bistro-hygge i en skål. Hemmeligheden er tid og tålmodighed: løgene karamelliseres langsomt, til de bliver dybe, søde og nøddeagtige og den gratinerede ost på sprøde brød gør hver skefuld vanedannende.
Print opskrift Pin opskrift Del på Facebook
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 1 time
Ret Suppe
Køkken Fransk

Ingredienser
  

  • Suppe
  • 800 gram gule løg (6–8 store), i tynde skiver
  • 2 spsk smør
  • 1 spsk. Olivenolie
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • 1 tsk sukker (hjælper karamelliseringen)
  • 1 spsk hvedemel
  • 1 dl tør hvidvin (valgfrit)
  • 1 l kraftig oksebouillon/fond (kan være grøntsagsfond for vegetarisk)
  • 1 tsk frisk timian (eller ½ tsk. tørret)
  • 1 stk. stort laurbærblad
  • Salt og friskkværnet peber
  • Gratin/Servering
  • 8-12 skiver baguette eller lyst surdejsbrød
  • 150 gram revet gruyère eller emmentaler (evt. lidt parmesan iblandet)
  • 1 spsk olivenolie

Fremgangsmåde
 

  • Smelt smør og olie i en stor gryde ved middel varme. Tilsæt løg og sukker. Steg 15-25 min under jævnlig omrøring, til løgene er dybt gyldenbrune og sødmefulde. Skru ned, hvis de begynder at branke, det må hellere tage lidt længere tid end at blive for mørkt.
  • Tilsæt hvidløg og steg 1 min. Drys melet over, rør rundt 30 sek. Hæld hvidvin på og kog 1–2 min.
  • Tilsæt bouillon, timian og laurbær. Lad simre 20–25 min. Smag grundigt til med salt og peber.
  • Ostebrød
    Rist brødskiverne let. Dryp med en anelse olie og top med ost. Gratiner under ovnens grill til gyldent.
  • Fordel suppen i ovnfaste skåle, læg 1–2 ostebrød i/ovenpå og gratinér evt. 1–2 min mere for helt autentisk bistro-look. Server rygende varm.

Noter

Tips & variationer

  • Mere intens smag: Erstat ½ af bouillonen med mørk oksefond eller tilsæt 1 tsk mørk soya for farve/umami.
  • Uden vin: Brug 1 spsk æblecidereddike eller sherryeddike + lidt ekstra bouillon.
  • Vegetarisk: Brug grøntsagsfond og smag til med 1 tsk miso eller en smule svampebouillon for fylde.
  • Ost: Gruyère er klassikeren. Emmentaler, comté eller en blanding m. parmesan giver også flot gratin.
  • Brød: Rist to gange – først “tørt”, så igen med ost – så bliver toppen ekstra sprød.
    Velbekomme! 
Keyword billig, middelhavs køkken, suppe, vintermad