Go Back

Græsk moussaka

Græsk moussaka med kartofler og aubergine
Print opskrift Pin opskrift Del på Facebook
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 40 minutter
Ret Hovedret
Køkken Græsk

Ingredienser
  

  • Grøntsagslagene:
  • 2 stk. store auberginer
  • 4 stk. store kartofler (fx bagekartofler)
  • olivenolie
  • salt og peber
  • Kødsovs:
  • 500 gram hakket oksekød eller lammekød
  • 1 stk. stort løg, finthakket
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • 1 dåse dåse (400 g) hakkede tomater
  • 2 spsk tomatpuré
  • 1 dl hvidvin (valgfrit, men giver dybde)
  • 1 tsk stødt kanel
  • 1 tsk tørret oregano
  • 1/2 tsk allehånde (valgfrit, men meget "græsk" i smagen)
  • salt og peber
  • olivenolie til stegning
  • Bechamelsovs:
  • 50 gram smør
  • 1 spsk olivenolie
  • 1-2 spsk hvedemel
  • 1/2 l sødmælk
  • 1 dl friskrevet parmesanost
  • 1/2 tsk friskrevet muskatnød
  • 2 stk. æg
  • salt

Fremgangsmåde
 

  • Forbered grøntsagerne
  • Skær auberginerne i ca. ½ cm skiver. Drys med lidt salt og lad dem trække 20 min. Skyl og dup tørre.
  • Skær kartoflerne i ca. ½ cm tykke skiver.
  • Pensl begge dele med rigeligt olivenolie, læg dem på bagepapir og bag ved 200°C i 20–25 min, til de er let gyldne og møre, mens du laver kødsovsen.
  • Kødsovs:
  • Steg løg og hvidløg i lidt olivenolie, til de er klare.
  • Tilsæt kødet og brun det grundigt.
  • Rør tomatpuré, hakkede tomater, vin, kanel, oregano, allehånde, salt og peber i.
  • Lad det simre uden låg i 25–30 min, til saucen er tyk og smagene koncentrerede.
  • Lav bechamelsovsen
  • Smelt smørret sammen med olien i en gryde, rør melet i og lad det stege 1 min. Det skal boble, men må ikke tage farve.
  • Pisk mælken i lidt ad gangen, til du har en glat, tyk sauce.
  • Tag gryden af varmen, rør parmesan og muskat i.
  • Smag til med salt.
  • Når saucen er kølet en smule af, piskes æggene i.
  • Saml moussakaen:
  • Smør et stort ildfast fad (ca. 30x20 cm).
  • Læg et lag kartofler, derefter et lag aubergine.
  • Fordel hele kødsovsen ovenpå.
  • Hæld bechamelsovsen over og glat overfladen.
  • Bagning:
  • Bag i ovnen ved 190°C i 40–45 minutter, til overfladen er gyldenbrun og let boblende. Lad retten hvile 20–30 minutter inden servering – det gør den nemmere at skære og giver bedre smag.

Noter

Server med:
  • En lille græsk salat (tomat, agurk, rødløg, oliven, feta)
  • Et glas Retsina eller rødvin
  • Eventuelt lidt friskbagt brød til at suge den sidste sauce op
  • Dagen efter smager den endnu bedre, varm blot i ovnen ved 50-100°C i 20-30 minutter. Velbekomme!
Keyword middelhavs køkken