Go Back
Hjemmebagte surdejsflute med aktiv surdej

Surdejsflute

Surdejsflutes er lavet på en Aktiv surdej, som giver en naturlig hævning og en dyb smag, man ikke får med gær alene. De kræver lidt tid og tålmodighed – men belønningen er til gengæld et brød med karakter, struktur og et strejf af ægte sydlandsk stemning. Brug skiver af dette brødet som ostebrød til fransk løgsuppe eller til Bruschetta.
Print opskrift Pin opskrift Del på Facebook
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 1 dag
Ret brød og bagværk
Køkken Dansk
Antal 3 Flute

Ingredienser
  

  • 135 gram Aktiv surdej
  • 5 dl Koldt vand
  • 300 gram Hvedemel
  • 200 gram Sigtet hvedemel
  • 50 gram Ølandshvedemel (eller anden fuldkorn/hvedemel)
  • 15 gram Salt

Fremgangsmåde
 

  • Opløs surdejen i vandet. Tilsæt honning (hvis du bruger det).Kom melet i lidt efter lidt, indtil du har en sammenhængende dej. Dejen skal være lidt våd og elastisk.
  • Lad dejen hvile i ca. 15 minutter.
  • Tilsæt salt og ælt dejen (i røremaskine eller i hånden) i ca. 8-10 minutter, til den bliver blank og elastisk.
  • Smør en skål med olivenolie, læg dejen deri og dæk til. Lad den hæve i stuetemperatur i 1 time.
  • Sæt dejen i køleskabet (eller et køligere sted) i mindst 10 timer, gerne 12–16 timer.
  • Tag dejen ud, lad den komme lidt til ro (15-30 min). Hæld dejen ud forsigtigt på et meldrysset bord.Del dejen i 2-3 lige store stykker (alt efter hvor store flutes du ønsker). Form hvert stykke til et aflange brød (ikke for meget bearbejdning, så du bevarer luft i dejen).
  • Placer flutene på bagepapir og lad dem efterhæve i ca. 30 minutter.
  • Forvarm ovnen til ca. 250 °C (helst med bagestål eller bagesten, hvis du har).Sæt et ovnfast fad i bunden af ovnen, som du kan hælde kogende vand i, når du sætter flutene ind (for at skabe damp).Snit flutene med et skarpt blad (f.eks. barberblad) i skrå snit.Flyt flutene (med bagepapir) ind i ovnen. Hæld straks ca. 2 dl kogende vand i det ovnfaste fad, og luk hurtigt døren, så dampen bevares.Bag i ca. 15-18 minutter, eller til de er gyldne og lyder hule, når du banker under bunden.Tag flutene ud og lad dem køle af på en rist.

Noter

  • Sørg for, at din surdej er aktiv og boblende før du bruger den.
  • Meget af kvaliteten kommer fra god autolyse og korrekt hævningstid.
  • Brug damp i ovnen de første minutter for at få sprød skorpe.
  • Vær varsom med at forme for voldsomt – man vil gerne bevare luftbobler i dejen.
  • Hvis du har bagestål eller bagesten, vil det hjælpe med at få en bedre bund og skorpe.
  • Hvis du synes de er lidt syrlige med “ren” surdej, kan du tilsætte en lille smule gær (f.eks. 2-5 g) for at hjælpe hævningen lidt. 
Keyword Flute, Surdej, Surdejsbrød