Klassisk fransk løgsuppe med dybt karamelliserede løg, kraftig bouillon og sprøde ostebrød.
Ægte bistro-hygge – perfekt til efterår og vinter.
Fransk løgsuppe
Fransk løgsuppe (Soupe à l’oignon gratinée) er ren bistro-hygge i en skål. Hemmeligheden er tid og tålmodighed: løgene karamelliseres langsomt, til de bliver dybe, søde og nøddeagtige og den gratinerede ost på sprøde brød gør hver skefuld vanedannende.
Print opskrift
Pin opskrift
Del på Facebook
Ingredienser
- Suppe
- 800 gram gule løg (6–8 store), i tynde skiver
- 2 spsk smør
- 1 spsk. Olivenolie
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 1 tsk sukker (hjælper karamelliseringen)
- 1 spsk hvedemel
- 1 dl tør hvidvin (valgfrit)
- 1 l kraftig oksebouillon/fond (kan være grøntsagsfond for vegetarisk)
- 1 tsk frisk timian (eller ½ tsk. tørret)
- 1 stk. stort laurbærblad
- Salt og friskkværnet peber
- Gratin/Servering
- 8-12 skiver baguette eller lyst surdejsbrød
- 150 gram revet gruyère eller emmentaler (evt. lidt parmesan iblandet)
- 1 spsk olivenolie
Fremgangsmåde
- Smelt smør og olie i en stor gryde ved middel varme. Tilsæt løg og sukker. Steg 15-25 min under jævnlig omrøring, til løgene er dybt gyldenbrune og sødmefulde. Skru ned, hvis de begynder at branke, det må hellere tage lidt længere tid end at blive for mørkt.
- Tilsæt hvidløg og steg 1 min. Drys melet over, rør rundt 30 sek. Hæld hvidvin på og kog 1–2 min.
- Tilsæt bouillon, timian og laurbær. Lad simre 20–25 min. Smag grundigt til med salt og peber.
- OstebrødRist brødskiverne let. Dryp med en anelse olie og top med ost. Gratiner under ovnens grill til gyldent.
- Fordel suppen i ovnfaste skåle, læg 1–2 ostebrød i/ovenpå og gratinér evt. 1–2 min mere for helt autentisk bistro-look. Server rygende varm.
Noter
Tips & variationer
- Mere intens smag: Erstat ½ af bouillonen med mørk oksefond eller tilsæt 1 tsk mørk soya for farve/umami.
- Uden vin: Brug 1 spsk æblecidereddike eller sherryeddike + lidt ekstra bouillon.
- Vegetarisk: Brug grøntsagsfond og smag til med 1 tsk miso eller en smule svampebouillon for fylde.
- Ost: Gruyère er klassikeren. Emmentaler, comté eller en blanding m. parmesan giver også flot gratin.
-
Brød: Rist to gange – først “tørt”, så igen med ost – så bliver toppen ekstra sprød.
Velbekomme!

