Græsk moussaka

Græsk moussaka

Denne græske moussaka er ægte middelhavskomfort i fadform. Lag af møre kartoffelskiver, olivenolie-stegte auberginer og en krydret kødsovs med kanel og tomat og toppet med en cremet bechamelsovs med muskat og friskrevet parmesan. Når retten bages gylden og får lov at hvile lidt, smelter duften af solmodne tomater, krydderier og ost sammen til den ultimative smag af Grækenland. En klassiker, der både varmer og imponerer, perfekt til en langsom søndag eller gæstemiddag.

Græsk moussaka

Græsk moussaka med kartofler og aubergine
Print opskrift Pin opskrift Del på Facebook
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 40 minutter
Ret Hovedret
Køkken Græsk

Ingredienser
  

  • Grøntsagslagene:
  • 2 stk. store auberginer
  • 4 stk. store kartofler (fx bagekartofler)
  • olivenolie
  • salt og peber
  • Kødsovs:
  • 500 gram hakket oksekød eller lammekød
  • 1 stk. stort løg, finthakket
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • 1 dåse dåse (400 g) hakkede tomater
  • 2 spsk tomatpuré
  • 1 dl hvidvin (valgfrit, men giver dybde)
  • 1 tsk stødt kanel
  • 1 tsk tørret oregano
  • 1/2 tsk allehånde (valgfrit, men meget "græsk" i smagen)
  • salt og peber
  • olivenolie til stegning
  • Bechamelsovs:
  • 50 gram smør
  • 1 spsk olivenolie
  • 1-2 spsk hvedemel
  • 1/2 l sødmælk
  • 1 dl friskrevet parmesanost
  • 1/2 tsk friskrevet muskatnød
  • 2 stk. æg
  • salt

Fremgangsmåde
 

  • Forbered grøntsagerne
  • Skær auberginerne i ca. ½ cm skiver. Drys med lidt salt og lad dem trække 20 min. Skyl og dup tørre.
  • Skær kartoflerne i ca. ½ cm tykke skiver.
  • Pensl begge dele med rigeligt olivenolie, læg dem på bagepapir og bag ved 200°C i 20–25 min, til de er let gyldne og møre, mens du laver kødsovsen.
  • Kødsovs:
  • Steg løg og hvidløg i lidt olivenolie, til de er klare.
  • Tilsæt kødet og brun det grundigt.
  • Rør tomatpuré, hakkede tomater, vin, kanel, oregano, allehånde, salt og peber i.
  • Lad det simre uden låg i 25–30 min, til saucen er tyk og smagene koncentrerede.
  • Lav bechamelsovsen
  • Smelt smørret sammen med olien i en gryde, rør melet i og lad det stege 1 min. Det skal boble, men må ikke tage farve.
  • Pisk mælken i lidt ad gangen, til du har en glat, tyk sauce.
  • Tag gryden af varmen, rør parmesan og muskat i.
  • Smag til med salt.
  • Når saucen er kølet en smule af, piskes æggene i.
  • Saml moussakaen:
  • Smør et stort ildfast fad (ca. 30×20 cm).
  • Læg et lag kartofler, derefter et lag aubergine.
  • Fordel hele kødsovsen ovenpå.
  • Hæld bechamelsovsen over og glat overfladen.
  • Bagning:
  • Bag i ovnen ved 190°C i 40–45 minutter, til overfladen er gyldenbrun og let boblende. Lad retten hvile 20–30 minutter inden servering – det gør den nemmere at skære og giver bedre smag.

Noter

Server med:
  • En lille græsk salat (tomat, agurk, rødløg, oliven, feta)
  • Et glas Retsina eller rødvin
  • Eventuelt lidt friskbagt brød til at suge den sidste sauce op
  • Dagen efter smager den endnu bedre, varm blot i ovnen ved 50-100°C i 20-30 minutter. Velbekomme!
Keyword middelhavs køkken