Gullasch suppe

Gullasch suppe

Original ungarsk Gullaschsuppe

Gullaschsuppe er nok den mest kendte ret fra det ungarske køkken. Oprindeligt var det en suppe, som hyrderne på de store stepper (Puszta´en) spiste.
Hyrderne, der boede langt fra byerne, lavede selv mad, og hertil havde de næsten kun ét kogekar, metalkedlen. De medbragte brød, bacon, krydderier, kød var en selvfølge. Indtil 1790'erne var oksekød nok mest typisk, da ungarsk gråt kvæg hovedsageligt blev holdt på græsmarkerne.
På det tidspunkt dukkede fårene op i stort antal, og hyrderne spiste naturligvis deres kød. I tidernes morgen blev det spist uden tilbehør, kun med brød og kød. Senere er ingredienser som, kartofler, gulerødder, knoldselleri og den ungarske version af suppepasta, Csipetke (tjipatka) kommet til.
Opskriften du får her, er den man typisk nyder i verdens cooleste hovedstad, Budapest, mens man sidder højt hævet over byen og nyder udsigten over Donaufloden fra den hvide borg. Velbekomme!
Print opskrift Pin opskrift Del på Facebook
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 1 time
Køkken ungarsk
Antal 6

Ingredienser
  

  • 500 g oksetykkam eller bov Undgå de stykker "såle-læder", som man køber i dagligvarebutikkerne under navnet "Gullasch tern". De bliver aldrig møre, om man så koger dem i timevis!
  • 2 stk løg
  • 3 spsk solsikkeolie (svinefedt, hvis det skal være originalt)
  • 1 stk gulerod
  • 2 stk peberfrugter 1 gul og 1 rød
  • 2 stk blommetomater eller lignende
  • 500 g kartofler
  • 1 stk persillerod
  • 1/2 teskefuld kommen stødt, hvis du kan finde det (etniske butikker), ellers mal hel kommen til fint pulver.
  • 1 lille fed knust hvidløg
  • 1 spsk mild paprika Vælg kvalitets paprika! Jo mere dyb rød, desto bedre. Urtekrams økologiske er ok.
  • salt

Fremgangsmåde
 

  • Kødet skæres i 2 cm stor tern
  • Løgene hakkes fint
  • Skær peberfrugterne i meget små tern
  • Steg løg og peberfrugttern ved næsthøjeste varme til de er gyldne
  • Tilsæt knust kommen og hvidløg og steg kortvarigt
  • Tag gryden af varmen og rør paprika i
  • Vend kødet i olien, tilsæt et 1/2 glas vand, og krydr med salt
  • Lad det simre under låg ved svag varme i 20 minutter. Tilsæt vand undervejs, hvis nødvendigt
  • Skær rodfrugterne i 1 cm tern og tomaterne i kvarte
  • Tilsæt grøntsagerne og hæld 1 1/2 liter vand ved
  • Mens det simre videre, skrælles kartoflerne og skæres i 3cm tern
  • Når kødet er mørt, tilsættes kartofler og det koges videre i 7-8 minutter til møre
  • Serveres med godt rustikt brød til (må gerne dyppes i suppen)

Noter

  • Når det skal være lidt nemt, laver vi altid en version hvor vi  hverken anvender rodfrugter eller peberfrugter, men derudover er fremgangsmåden den samme. Smagen bliver også meget mere intens, da gulerødder har en tendens til at gøre smagen vandet. Dette gælder i øvrigt også hvis man anvender dem i andre retter, men især med gullasch suppe!
  • Og som altid i Ungarn: spis brød til.
  • Er du til varme supper? Prøv også klassisk fransk løgsuppe. Velbekomme!
Keyword gryderetter, suppe, vintermad